Adresa
Bulevardul Tomis, nr. 215, bl. TS9, sc A, ap. 1, parter, Constanța
Suntem cel mai activ ONG de mediu din Constanța. Din 1994, creștem respectul față de mediu, dezvoltând anual proiecte care să ajute Constanța să devină un oraș cu adevărat european.
Fiecare proiect pe care îl implementăm corespunde unor direcții strategice clare și unor obiective atent construite:
În acest fel, putem să construim un cadru al activităților responsabile, pe parte de mediu. Fără implicarea noastră, cum va putea supraviețui ecosistemul Mării Negre?
Activități cheie ale organizației
Orice proiect pe care îl avem este centrat pe conservarea biodiversității și utilizarea rațională resurselor. Monitorizarea delfinilor din Marea Neagră este una dintre activitățile continue ale organizației. Implementăm proiecte pe această linie și desfășurăm activități care să ne ajute să aflăm detalii despre abundența delfinilor din Marea Neagră.
Evenimentele publice pe care le organizăm, acestea pornesc întotdeauna de la idei out of the box, care să asigure un feedback clar și o interactivitate crescută a comunității. Cerem mai mult spațiu verde în orașul Constanța și reciclarea deșeurilor provenite de la populație, înțelegând că doar așa putem trăi într-un oraș frumos și sănătos. Ne pasă de ariile protejate din Dobrogea sau din mare, fiind primii care am lansat trasee interpretative. Vrem ca turiștii să cunoască și să iubească natura la adevărata ei valoare. Încurajăm prin proiecte agricultura ecologică și încercăm să îi sprijinim pe fermierii care o aplică să își facă loc pe piață. Suntem cei care mișcă lucrurile în Constanța. În bine. Alături de parteneri și comunitate.
EDUCAȚIE
Cum ar fi dacă toată lumea ar arunca la coș? Dacă nu s-ar mai tăia copaci și s-ar respecta spațiul verde? Mai mult, dacă s-ar construi cu măsură, respectând tipicul ecosistemului marin? Cum ar fi dacă am învăța cum să folosim rațional resursele pe care le avem?
Schimbarea vine întotdeauna cu efort, iar acest efort se numește EDUCAŢIE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ, cel mai puternic mecanism/instrument pentru a salva ecosistemul Mării Negre și pentru a conserva biodiversitatea, dar nu numai. Educaţia pentru Dezvoltare Durabilă este un concept vast, care include aspecte de mediu, sociale, economice şi de bună guvernanţă, şi pe care Mare Nostrum şi l-a însuşit de mai bine de 20 de ani.
Fiecare acțiune pe care o avem este construită pentru a educa durabil. Este un efort susținut, care aduce rezultate la fel de durabile.
Zilnic educăm oameni mari și mici, pentru a schimba comportamente distructive față de mediu. Construim o generație de ”schimbă-lume”, care să fie exemplu pentru România și pentru Europa.
BIODIVERSITATE
Conservarea biodiversității este un punct cheie în activitatea ONG Mare Nostrum, inclus în planul strategic al organizației. Anual, implementăm proiecte și propunem soluții instituțiilor abilitate pentru a ne asigura că fauna și flora specifice ecosistemelor marine nu vor dispărea curând. De la activități de monitorizare delfini, până la ample strategii europene de conservare a biodiversității sau proiecte cu finanțare europeană, eforturile organizației pe această linie sunt dublate și de campaniile de donații din partea celor care iubesc mediul. De mai bine de 10 ani construim pe această linie, iar prin fiecare proiect pe care îl derulăm, suntem mai aproape de îndeplinirea obiectivelor noastre strategice:
ARII PROTEJATE
Conservarea biodiversității este una dintre direcțiile strategice ale ONG Mare Nostrum. Pe această linie, organizația derulează multiple proiecte, care promovează zonele pitorești din Dobrogea și oferă o alternativă la turismul clasic, protejând biodiversitatea din zone precum: Cheile Dobrogei, Allah Bair, Canaraua Fetii și zona Casian. În aceste zone biodiversitatea este pusă în pericol din cauza intruziunii omului. Eforturile noastre au dus la stoparea unor activități antropice în aceste regiuni, precum și la crearea unor trasee turistice interactive, în ideea de a promova unicitatea acestor arii.
De-a lungul timpului, ONG Mare Nostrum a organizat și coordonat o serie de proiecte destinate conservării biodiversității și a ariilor protejate (prin proiecte cu finanțare proprie, dar și finanțate prin programe cum ar fi Life Natura, GEF-SGP, Phare CBC, POS Mediu, CBC Joint Operational Program, Black Sea Joint Operational Programme).
DEȘEURI
Din 1999, gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru Mare Nostrum, care a realizat prima monitorizare a plajelor după modele europene. De atunci, an de an, organizația păstrează tradiția de a monitoriza porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, realizând rapoarte privind situația deșeurilor. Am dedicat multe proiecte acestui subiect deoarece unul din obiectivele cheie ale Mare Nostrum este utilizarea rațională a resurselor. Ca societate, ne considerăm responsabili pentru deșeurile pe care le producem. Multe dintre acestea ar putea fi reciclate, pentru a reduce consumul de materii prime.
În fiecare an, tragem semnale de alarmă privind cantitățile de deșeuri existente pe plajele românești, și încercăm să convingem autoritățile responsabile să acționeze pentru a stopa aces fenomen. Considerăm foarte importantă educația turiștilor și localnicilor, iar campaniile noastre au parte de susținere mediatică pentru a ajunge la publicul principal. Am introdus primele programe de colectare selectivă în orașele Năvodari, Medgidia și Mangalia, fiind convinși că cea mai bună soluție este reciclarea deșeurilor la sursa producerii lor și ca oamenii trebuie să fie conștienți că este de datoria lor să se preocupe de soarta deșeurilor pe care le produc.
SPAȚII VERZI
Spațiile verzi urbane reprezintă plămânul unui oraș. Dorim să respirăm aer curat și să avem suficient spațiu pentru a ne petrece timpul liber. Ne dorim parcuri pentru noi și copii noștri și vrem să fim competitivi cu orașele europene în ceea ce privește suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor. Milităm pentru mai mult verde în oraș și ajutăm prin plantări sau amenajări de grădini publice. Am realizat primele grădini verticale în școlile din oraș și am strâns peste 9000 de semnături pentru o inițiativă cetățenească de protejare a spațiului verde urban.
Bulevardul Tomis, nr. 215, bl. TS9, sc A, ap. 1, parter, Constanța
Proiect derulat de: